امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ - 21 جماد أول 1446
امیرعبداللهیان: ژاپن ابتکاری را برای احیای مذاکرات هستهای پیشنهاد داده است
به گزارش روزنامه اخبار کیش از ایسنا،حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با خبرگزاری کیودو خاطرنشان کرد، ژاپن ابتکاری را برای از سرگیری مذاکرات هستهای را ارائه داده است.
وی در ادامه تاکید کرد که هرگونه ابتکار ژاپن که با «منافع ایران» همسو باشد، از سوی تهران مثبت تلقی خواهد شد.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: ما از نقش سازنده ژاپن در احیای توافق هستهای حمایت میکنیم.
وزیر امور خارجه ایران جزئیاتی از این ابتکار را ارائه نکرد اما گفت، زمانی که در ماه اوت به توکیو سفر و با فومیو کیشیدا، نخست وزیر و سپس یوشیماسا هایاشی، وزیر امورخارجه ژاپن دیدار کرده بود، این پیشنهاد را از دولت ژاپن دریافت کرد.
توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی، شامل چین، روسیه، انگلیس، فرانسه، آلمان و ایالات متحده با هدف محدود کردن برنامه هستهای ایران در ازای لغو تحریمهای اقتصادی این کشور در سال ۲۰۱۵ به دست آمد.
اما دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸، یک سال پس از روی کار آمدن خود بهطور یکجانبه ایالات متحده را از این توافق خارج کرد و سپس مذاکرات بر سر احیای این توافق به بن بست رسیده است. متعاقباً ایران برخی از محدودیتهای هستهای خود ذیل این توافق را کنار گذاشت.
در سال ۲۰۲۱، ایالات متحده تحت ریاست جمهوری جو بایدن به همراه سایر طرفهای توافق ۲۰۱۵، مذاکرات را با هدف تسهیل ورود مجدد واشنگتن به این توافق از سر گرفتند اما این رایزنیها تاکنون به جایی نرسیده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد که «تقاضای بیش از حد» آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در مورد توافق هستهای، پیشرفت مذاکرات را به تاخیر انداخته است.
امیرعبداللهیان در ادامه دلیل این تأخیر را «مداخله» کشورها در مسائل داخلی ایران توصیف کرد.
جو بایدن از زمان روی کار آمدنش در کاخ سفید مدعی شد که به وعده خود برای احیای برجام که دونالد ترامپ برخلاف تعهدات واشنگتن بهطور یکجانبه از آن خارج شد، عمل میکند و برای این منظور، راب مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران را مامور پیشبرد مذاکرات احیای برجام کرد.
اما زیادهخواهی طرف آمریکایی در جریان رایزنیها و «محاسبه غلط» آنها درباره مسائل داخلی ایران سبب شد تا بازگشت به برجام شکل نگیرد و مذاکرات بدون حصول نتیجه متوقف شود.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران پیشتر در این باره گفت: آخرین پیشنویس مذاکرات برجامی در چارچوب برجام در سپتامبر ۲۰۲۲ میلادی و یا همان شهریور ماه ۱۴۰۱ آماده جمعبندی و بازگشت تمام طرفها به برجام بود. آمریکا و شرکای اروپایی در یک محاسبه غلط و با نگاه به اغتشاشات ایران و سرمایهگذاری بر این اغتشاشات و نیمنگاهی به تحولات اوکراین با وقتسوزی و از بین بردن فرصت از نهاییکردن مذاکرات سر باز زدند و یک بار دیگر نشان دادند که از اراده لازم برای بازگشت تمام طرفها به توافق برخوردار نیستند.
برجام , حسین امیرعبداللهیان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم تحریریه در سایت منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.