امروز : پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳ - 20 جماد أول 1446
بهزودی خانه، کالای سرمایهای نخواهد بود
عضو هیأت رئیسه مجلس با اشاره به اجرای اخذ مالیات از خانههای خالی در آینده نزدیک و تاکید بر اینکه بزودی خانه، کالای سرمایهای نخواهد بود گفت: از بین رفتن دلال بازی با افزایش نظارت سیستمی بر بازار مسکن میسر خواهد شد.
به گزارش روزنامه اخبار کیش از فارس، طبق اصل ۳۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دولت موظف است که مسکن متناسب را برای شهروندان تامین کند اما این سوال باقی است که دولت حسن روحانی در طول ۷ سال اخیر چرا اقدام لازم را برای تامین نیازهای مردم در حوزه مسکن بی توجه بوده است؟
به نظر میرسد که قوه مجریه در دولت تدبیر و امید نسبت به وظایف قانونیاش در حوزه مسکن که هم در قانون اساسی تصریح شده و هم در برنامه پنجساله ششم توسعه بر آن تاکید شده است بی اهمیت و در برخی اوقات بی تفاوت و در برخی سالها بی خیال بوده است.
به دلیل اهمال دولت در عمل به وظایفش و التهابی که در بازار مسکن با افزایش قیمتها ایجاد شده بود، مجلس یازدهم ورود جدی کرده و در ۲۲ تیر سالجاری و فوریت طرح اصلاح ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات های مستقیم (مالیات بر خانههای خالی) را تصویب کردند چرا که معتقد بودند علیرغم گذشت ۵ سال از تصویب قانون برای راهاندازی و تکمیل سامانه املاک و اسکان، هنوز اطلاعات سکونتگاهی (اعم از مالکیت و اجاره و غیره) برای اکثر خانوارهای کشور در سامانه فوق ثبت نشده است که عدم اشتراکگذاری اطلاعات توسط دستگاههای اجرایی یکی از علل این نقصان به شمار میرود و در نتیجه امکان سیاستگذاری را برای اعمال انواع ابزارهای تشویقی و تنبیهی نمیدهد. تکمیل این سامانه مستلزم وضع مشوقهای لازم برای مشارکت آحاد جامعه و برقراری پیوند میان کدهای ملی و کدهای پستی است.
** تاثیر اجرای مالیات بر خانههای خالی بر قیمت مسکن
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی نیز چند بار اعلام کرده که اولین برگهای مالیاتی در تابستان امسال تحویل مالکان واحدهای خالی از سکنه خواهد شد؛ هر چند سازمان امور مالیاتی هنوز زمان دقیقی برای این موضوع اعلام نکرده است.
حالا نمایندگان مجلس میگویند که این سامانه میان وزارت راه و شهرسازی و سازمان امور مالیاتی پاسکاری میشود.
اما نکته زمانی جالبتر میشود که یک بانک خصولتی در پایتخت بیش از هزار خانه داشته و عملا احتکار کننده رسمی است و حتی یکی از سازمانهای حاکمیتی هم در کل کشور ۱۸ هزار واحد مسکن دارد. لذا به نظر میرسد باید ضمن اجرای دقیق اخذ مالیات بر خانههای خالی، قاطعانه به سمت عرضه خانه و زمینهای احتکار شده برویم تا تقاضای انباشته شده پاسخ داده شود.
به طور کلی در وهله اول سامانه املاک و اسکان باید قابل بهره برداری شود تا از احتکار مسکن جلوگیری شود اما نباید اینگونه تصور کرد که اگر این طرح تصویب شود به یکباره قیمت مسکن تغییر میکند بلکه این مالیات در کنار اقدامات دیگر مانند مالیات بر زمینهای خالی، مالیات بر داراییها، مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر املاک لوکس و … میتواند عرضه و تقاضا را کنترل کند و قیمت را متعادل کند.
** دولت برخی مصوبات مجلس را اجرایی نکرده مانند مالیات بر خانههای خالی
برای بررسی این موضوع با حجتالاسلام سید ناصر موسوی لارگانی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفتوگو کردیم.
وی، درباره تاثیر عملیاتی شدن اخذ مالیات از خانههای خالی در کاهش التهاب بازار مسکن، اظهار داشت: اجرای مصوبه مجلس درباره مالیات بر خانههای خالی دولت باید پاسخگو باشد چرا که دست اندرکاران اخذ مالیات وزارت اقتصاد، سازمان امور مالیاتی و وزارت راه و شهرسازی هستند و آنها باید به این سؤال پاسخ دهند چرا با توجه به اینکه قانون مصوب مجلس وجود داشته است اما قوه مجریه اجرای این قانون را عملیاتی نکرده است.
وی افزود: متاسفانه مجلس درباره عدم نظارت بر چرایی اجرا نشدن اخذ مالیات از خانههای خالی کوتاهی کرده است و بایستی سرانجام این قانون را پیگیری میکردیم و اگر نیاز به تصویب قوانین دیگری بود موضوع را دنبال میکردیم.
عضو هیأت رئیسه مجلس تصریح کرد: متاسفانه ما قوانین زیادی را داریم که در مجلس تصویب شده و شورای نگهبان آن را تائید کرده است و حتی رئیس مجلس آن را به رئیس جمهور ابلاغ کرده است اما متاسفانه دولت آن را اجرا نکرده که به دلایل متعددی بازمیگردد که نمونه آن مالیات بر خانههای خالی است.
** به زودی خانه دیگر کالای سرمایهای نخواهد بود
لارگانی گفت: با توجه به اینکه ما در کلانشهر تهران و هم در دیگر کلانشهرها تعداد قابل توجهی خانه خالی داریم که قوه مقننه باید اجرای این قانون را از قوه مجریه مطالبه کند.
وی تصریح کرد: در شرایط فعلی و تحریمهای ظالمانه که نمیتوانیم نفت زیادی صادر کنیم با کمبود جدی بودجه و کسری آن مواجه هستیم و به همین دلیل دولت باید برای اداره کشور از ظرفیت مالیاتهای اخذ شده استفاده کند و به همین دلیل اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی در شرایط فعلی ضرورت دارد.
عضو هیأت رئیسه مجلس گفت: اخذ مالیات از خانههای خالی میتواند منجر به تعدیل شدن قیمتها شود. وقتی دولت مالیات سالیانه را از خانههای خالی مطالبه کند منجر به از بین رفتن نیت سودجویان و منفعت طلبان خواهد شد چرا که دیگر در آن صورت خانه کالای سرمایهای به حساب نیامده و بایستی خانههای خالی به بازار عرضه شود.
لارگانی اظهار داشت: اخذ مالیات بر خانههای خالی منجر به آن خواهد شد که صاحبخانهها یا منازل خود را بفروشند یا رهن و اجاره دهند که در صورت عرضه این خانهها به بازار شاهد کاهش قیمتها خواهیم بود.
** از بین رفتن دلال بازی با افزایش نظارت سیستمی بر بازار مسکن
عضو هیأت رئیسه مجلس در توضیح بیشتر این موضوع گفت:بخشهای مختلف قوه مجریه و قوه قضائیه باید با یکدست کردن اطلاعات مربوط به معاملات خرید و فروش مسکن و اجاره بها مانع از شکلگیری بنگاههای غیررسمی شده و نظارتهای سیستمی را افزایش دهند.
لارگانی با بیان اینکه مجلس یازدهم برای بهبود معیشت مردم ورود جدی داشته، گفت: تلاش داریم با استفاده از ابزارهای قانونی و نظام تقنینی و نظارتی وضعیت اقتصادی کشور را تغییر دهیم و بر همین اساس یکسری طرحها از سوی کمیسیونهای تخصصی در دستور کار است که تعدادی از آنها تقدیم هیأت رئیسه شد و برخی از آنها اعلام وصول شده است که در دستور کار مجلس قرار دارد.
وی گفت: مجلس موضوعات مهم کشور مانند مسائل اقتصادی، معیشت، مسکن را در دستور کار ثابت خود قرار داده است که انشالله شاهد تحول جدی در این زمینهها خواهیم بود.
.
اقتصاد
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم تحریریه در سایت منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.