روزه نفس
۞قال اميرالمومنين عليه السلام:صوم النفس عن لذات الدنيا انفع الصيام.۞ ۞اميرالمومنان علي عليه السلام فرمود: روزه نفس از لذتهاي دنيوی سودمندترين روزه هاست.۞ غرر الحكم، ج 1 ص 416 ح 64
Sunday, 5 May , 2024
امروز : یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳ - 27 شوال 1445
شناسه خبر : 1076
  پرینتخانه » ایران, بین الملل, سیاسی تاریخ انتشار : 06 اسفند 1398 - 12:32 | | ارسال توسط :
تلاش‌های تهران برای حفظ ثبات غرب آسیا؛

صلح هرمز؛ پایانی بر حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در خاورمیانه

براساس طرح صلح هرمز، امنیت منطقه غرب آسیا به دست کشورهای منطقه تأمین می‌شود و نیروهای خارجی باید از غرب آسیا خارج شوند.

براساس طرح صلح هرمز، امنیت منطقه غرب آسیا به دست کشورهای منطقه تأمین می‌شود و نیروهای خارجی باید از غرب آسیا خارج شوند.

به گزارش روزنامه اخبار کیش از باشگاه خبرنگاران جوان، تنش زدایی به بحث روز در مجامع داخلی و بین المللی بویژه منطقه غرب آسیا تبدیل شده است.

از کنفرانس امنیتی مونیخ گرفته تا دیدارهای وزرای امور خارجه هلند و اتریش با ظریف، همگی یک محور مذاکراتی مشترک تحت عنوان مقابله با تنش‌ها در منطقه داشتند. تهران به عنوان یکی از بازیگران اصلی غرب آسیا، تلاش‌های زیادی را در راستای تنش زدایی از منطقه انجام داده که مهم ترین آن‌ها را می توان نشست آستانه و طرح صلح هرمز دانست.

روحانی رئیس جمهور کشورمان در سفر به نیویورک و شرکت در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، «صلح هرمز» را برای برقراری ثبات در منطقه پیشنهاد داد؛ در این طرح علاوه بر کشور‌های منطقه از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل هم دعوت شده است تا در گفت‌وگوی جمعی برای رسیدن به صلح پایدار و دراز مدت مشارکت کنند. طرحی که ارائه آن به منظور مقابله با دخالت‌های خارجی در منطقه انجام شد؛ چراکه به باور ما تمامی مسائل خارمیانه راه حلی داخلی داشته و خروج نیروهای فرامنطقه ای بزرگترین کمک به حل تنش‌های کنونی منطقه خواهد بود.


صلح هرمز و امنیتی که در دستان کشورهای خاورمیانه خواهد بود

 روحانی رئیس جمهور کشورمان، طی سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیشنهاد ایجاد ائتلاف امنیتی در خلیج فارس را داد که موسوم به ابتکارعمل صلح هرمز یا طرح امید است.

گفته شده در این طرح از تمام کشور‌های ساحلی خلیج فارس و منطقه هرمز دعوت به عمل می‌آید و تا کنون هم سه کشور به این طرح پاسخ مثبت داده‌اند؛ اما نام آنها فاش نشده است.

بر اساس توضیحاتی که مسئولان کشورمان ارائه کرده‌اند می‌توان گفت که اگر چه این طرح  متمرکز بر امنیت منطقه است؛ اما موضوعات سیاسی و اقتصادی را هم در بر خواهد گرفت.

به گفته سید عباس موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان، این طرح بر امنیت مشترک ایران و کشور‌های همسایه مبتنی بر پایبندی به اصول مشترک از جمله خودداری از تهدید به استفاده از زور، حل بحران‌ها به شکل مسالمت آمیز، احترام به حاکمیت کشور‌ها، خودداری از دخالت در امور داخلی کشور‌ها و حق تعیین سرنوشت ملت‌ها تأکید دارد.

آنچه باعث بوجود آمدن طرح صلح هرمز شد

در تابستان گذشته چندین حمله به نفت کش‌ها در منطقه خلیج فارس شد که ایالات متحده آمریکا ایران را در آن‌ها مقصر دانست؛ گرچه ایران هرگونه دست داشتن در این حملات را رد کرد، اما واشنگتن، عربستان سعودی و چند کشور دیگر همچنان اعلام کردند که ایران را مغز متفکر پشت حملات می‌دانند. در پی این حملات، ایالات متحده نیرو‌های جدیدی به پایگاه نظامی خود در عربستان سعودی اعزام کرد و سپس در واکنش به این تحولات، ناو هواپیمابر خود را هم به منطقه اعزام کرد و پس از آن، پیشنهاد ایجاد یک ائتلاف بین المللی نظارت بر دریانوردی آزاد در تنگه هرمز علیه فعالیت‌های ایران را مطرح کرد؛ اگر چه این پیشنهاد در ابتدا چندان مورد توجه قرار نگرفت، اما در نهایت بحرین، امارات متحده عربی، انگلیس و استرالیا به آن پیوستند.

اگرچه گفته شده در صلح هرمز عمدتاً کشورهای منطقه غرب آسیا ایفای نقش خواهند کرد، اما در بعد بین المللی کشورهای دیگری هم مانند روسیه، چین و ژاپن هم می‌توانند به نوعی نقش ثانویه در آن ایفا کنند.

به طور کلی عمده دلیل طراحی طرحی موسوم به صلح هرمز، برای کوتاه کردن دست کشورهای فرامنطقه ای از غرب آسیا است که حضور آنها عمدتاً منجر به دخالت در امور داخلی کشورهای خاورمیانه و ایجاد تنش، درگیری و نهایتاً بحران برای آنها می‌شود.

کارآمدی طرح صلح هرمز و موانع پیش روی آن

بی‌شک اثر گذاری و کارایی یک طرح به مراتب از طراحی آن دشوارتر است و با توجه به اینکه هنوز پاسخ کشورهایی که به صلح هرمز دعوت شده‌اند رسماً اعلام نشده است، نمی‌توان در مورد اثر گذاری آن به طور دقیق صحبت کرد.

به عقیده حسین کنعانی مقدم کارشناس مسائل منطقه، در صورت تکمیل این طرح، می‌تواند گام نخستی برای همگرایی، همکاری و کاهش تنش‌ها در منطقه‌ غرب آسیا محسوب شود؛ اما اگر آمریکایی‌ها بخواهند از این طرح سوء استفاه کرده و برای خود در خلیج فارس ائتلافی جدا تعریف کنند، نه تنها منافع ملی بلکه امنیت سایر کشورهای منطقه هم به خطر خواهد افتاد.

از طرف دیگر جاوید قربان اوغلی سفیر سابق کشورمان در آفریقای جنوبی نیز عقیده دارد که این طرح نباید به کلمات خوش آب و رنگ محدود شود، زیرا در هفت دهه گذشته طرح های متفاوتی برای تأمین امنیت خاورمیانه ارائه شده اما هیچ کدام تأثیر گذار نبوده است.

اینکه در وهله اول  پاسخ کشورهای منطقه به این طرح چه خواهد بود و پس از آن، چه گام‌هایی برای اجرایی کردن آن برداشته می شود سئوال‌هایی هستند که پاسخ آنها با گذر زمان مشخص خواهند شد.

نویسنده : تحریریه اخبار کیش | منبع خبر : باشگاه خبرنگاران جوان
برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم تحریریه در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.