امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ - 21 جماد أول 1446
فواید کتاب وکتابخوانی
همه ما با آن یار مهربان کموبیش آشنا هستیم، اما در دنیای اینترنت و رسانههای گوناگونی که بهسادگی دردسترس همه قرار دارند، لذت غرق شدن در صفحات یک کتاب خوب، بهراحتی فراموش شده است. با وجود اینکه سرانهی مطالعه بسیار پایین است و با گسترش شبکههای مجازی، این سرانه روزبهروز کمتر هم میشود، کتاب خواندن چیزی فراتر از یک سرگرمی ساده یا یک تکلیف درسی است. باور کنید یا نه، فواید کتاب بیشتر از آن چیزی است که فکرش را میکنید. همراه ما باشید، میخواهیم درباره فواید کتاب و کتابخوانی مطالبی بیاموزیم.
امروزه، مطالعه ما به خواندن آخرین پستهای فیسبوک و توئیتر محدود شده است. بسیاری از ما، آخرین باری را که کتاب خواندهایم، بهیاد نمیآوریم. اما باید بدانید که مطالعه روزانه فواید بسیار زیادی دارد که ما با ترک مطالعه، از مزایای فوقالعاده آن بیبهره میمانیم.
یکی از تحقیقات اخیر درمورد مطالعه نشان داده است که لذت بردن از خواندن آثار ادبی، توانایی خواندن ذهن را در افراد افزایش میدهد. نتایج این تحقیقات که در مجلهی Science منتشر شده است، نشان میدهد که خواندن آثار ادبی، مهارتی را فرد میپروراند که با عنوان «تئوری ذهن» شناخته میشود. این مهارت عبارت است از توانایی خواندن افکار و احساسات دیگران.
در ادامه، چند مورد دیگر از فواید کتاب و کتابخوانی را با هم مرور میکنیم.
۱. افزایش آرامش و کاهش استرس
اگر در زندگی روزمره استرس زیادی را تجربه میکنید، کتاب بخوانید. تحقیقات انجامشده در سال ۲۰۰۹ در دانشگاه ساسکس (Sussex) نشان داد که مطالعه کردن، مؤثرترین روش برای مقابله با استرس است. کتاب خواندن حتی از فعالیتهای محبوبی مانند گوش دادن به موسیقی، لذت بردن از یک فنجان چای یا قهوه و قدم زدن، در حفظ آرامش هنگام مواجهه با مشکلات و مقابله با استرس بسیار مؤثرتر است.
نتایج این تحقیقات با ارزیابی ضربان قلب و تنشهای عضلانی مورد بررسی قرار گرفته بود. شرکتکنندگان در این پروژهی تحقیقاتی تنها ۶ دقیقه بعد از شروع به خواندن و ورق زدن کتاب، آرامش را احساس میکردند.
یکی از محققان این پروژه، دکتر دیوید لویس (David Lewis) در گفتوگو با تلگراف اعلام کرد:
«فرقی نمیکند که چه کتابی را برای خواندن انتخاب کنید، زمانی که غرق در ماجرا و موضوع کتاب میشوید، از دنیای نگرانیها و استرسهای روزمره فاصله میگیرید و زمانی را برای کشف تخیلات و دنیای نویسنده صرف میکنید.»
۲. تقویت ذهن و حفاظت از آن
طبق تحقیقاتی که در مجله آنلاین نورولوژی (Neurology) منتشر شده است، خواندن کتاب در تمام طول عمر باعث میشود که مغز در سنین پیری، توانایی خود را حفظ کند. این تحقیق روی ۲۹۴ شرکتکنندهای صورت گرفته بود که همگی در میانگین سنی ۸۹ سال از دنیا رفتند. نتایج تحقیقات ثابت کرد روند کاهش قدرت حافظه کسانی که در طول عمر خود فعالیتهای تحریککننده ذهن مثل کتاب خواندن را بهطور مرتب انجام میدادند، بسیار کمتر از کسانی است که چنین فعالیتهایی را در برنامهی روزانه خود نگنجانده بودند.
همچنین این تحقیقات نشان داد کسانی که در طول زندگی خود فعالیت ذهنی داشتند، ۳۲ درصد کمتر از دیگران با مشکلات ذهنی در دوران پیری مواجه میشوند. سرعت کاهش توانایی مغز و حافظه در کسانی که فعالیت ذهنی ندارند، ۴۸ درصد بیشتر است.
۳. تحریک ذهنی و پیشگیری از آلزایمر
تحقیقات نشان داده است که تحریک ذهن و فعال نگه داشتن آن با تکنیک های تقویت حافظه، روند ابتلا به آلزایمر و زوال عقل در سنین بالا را کند میکند یا حتی از آن پیشگیری میکند.
طبق تحقیقات منتشرشده در مجله علمی PNAS در سال ۲۰۰۱، بزرگسالانی که فعالیتهای درگیرکننده مغز مثل کتاب خواندن و حل معما انجام میدهند، کمتر به بیماری آلزایمر مبتلا میشوند. البته محققان، این رابطه را رابطه پیوستگی میدانند نه علت و معلول.
۴. داشتن خواب راحت
بسیاری از متخصصانِ اختلالات خواب، توصیه میکنند که یک برنامهی روزانه برای کاهش استرس و آماده شدن برای خواب در نظر بگیریم و کتاب خواندن یکی از بهترین روشها برای مقابله با اختلالات خواب است. لامپهای پرنور و نور ساطعشده از وسایل الکترونیکی این پیام را به مغز میفرستند که زمان بیداری است و موقع خواب فرا نرسیده است. بنابراین به جای خواندن پیدیاف در لپتاپ، کتابی را زیر نور ملایم مطالعه کنید تا در کمتر از ۳۰ ثانیه به خواب بروید.
۵. افزایش همدلی
همدلی یا هماحساسی درک احساس و فهم تجربه حسی دیگران که با قراردادن خود در جایگاه آنها حاصل میشود. طبق تحقیقات منتشرشده در مجله PLOS ONE، غرق شدن در داستانها و افسانهها، میتواند همدلی و هماحساسی را در فرد تقویت کند. این تحقیقات در قالب دو آزمایش انجام گرفت و نتایج آن نشان داد کسانی که تحت تأثیر یک کتاب قرار گرفته بودند، همدلی بیشتری نسبت به دیگران احساس میکردند.
کتابهای خودیاری حتی در موارد افسردگیهای حاد هم میتوانند مفید واقع شوند. طبق بررسیهای انجامشده توسط دانشگاه منچستر که در سال ۲۰۱۳ منتشر شده است، افرادی که دچار افسردگیهای شدید هستند به اندازه افرادی که افسردگی کمتری دارند، میتوانند از فواید مطالعه کتابهای خودیاری و وبسایتهای تعاملی بهرهمند شوند.
۷. افزایش آگاهی
هر چیزی که میخوانید، اطلاعات جدیدی به اندوختههای قبلی خود اضافه میکنید. این اطلاعات، هر چند کوچک، مطمئنا روزی به کارتان میآیند. هرچه دانش و آگاهی بیشتری داشته باشید، برای غلبه بر چالشهای زندگی آمادهتر خواهید بود.
خودتان را در شرایط سختی تصور کنید. فراموش نکنید هر چیزی که دارید از قبیل پول، کار و حتی سلامتی ممکن است روزی از دستتان برود، اما دانش و آگاهی و مهارتهای شماست که همواره با شما میماند.
هر سلیقهای که داشته باشید، کتابی وجود دارد که توجه شما را جلب کند. با توجه به علاقه خود یک زمینه را انتخاب کنید و مطالعه را از آن شروع کنید؛ ادبیات کلاسیک، شعر، مجلات مد، بیوگرافی، کتابهای مذهبی، کتابهای خودیاری، ادبیات خیابانی، رمانهای عاشقانه و هر موضوعی که توجهتان را جلب میکند.
شروع کنید، کتابی در دست بگیرید و دنیای جدیدی را تجربه کنید.
اجتماعی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم تحریریه در سایت منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.